Ett första försök att se hur två av glasögonen filtrerar olika färger

I väntan på mer professionella verktyg att mäta upp ljusspektra och även kunna förstå hur olika glasögon och filter hanterar färgerna på en bildskärm, har jag nedan gjort ett första väldigt enkelt försök. Jag har med en iPhone 8 fotograferar ett spektrum (visat på en laptop-bildskärm) och sedan sett hur olika glasögonlinser påverkar bilden.

Figur 1. För referens (utan lins eller filter): Spektrum med svart bakgrund
Figur 2. För referens (utan lins eller filter): Spektrum med vit bakgrund
Figur 3. Foto genom UVEX orange lins. Här ser man att violett och blått inge längre går att se som färger.
Figur 4. Foto genom Leica röd lins, tyvärr har säkerligen kameran kompenserat och det blir svår att se olika nyanser av orange och rött. Det blev också Vi kan i alla fall se att violett, blått och grönt ljus inge längre syns.
Figur 5. UVEX orange lins med spektrum som bakgrund
Figur 6. Leica röd lins med spektrum som bakgrund

Så vad är slutsatserna så långt?

  1. Det behövs bättre verktyg för att få säkrare resultat. Frågan är hur långt man skall gå? Tillverkarna av glasögonen redan gjort analys så kanske får man nöja sig med detta.
  2. En viktigt fråga är hur mycket ljusstyrkan betyder och hur mycket frekvensen betyder. Tidigare blogginlägg gav vid handen att så låg ljusstyrka som 5-10 lux kunde få en påverkan.
  3. De röda Leica-glasögonen ger en mycket effektiv filtrering av violett, blått och grönt ljus. Även gult och till viss del orange ljus filtreras till synes bort. De orange UVEX-glasögonen ger (föga förvånande med tanke på färgen) en mer begränsad filtrering.

Det här inlägget postades i Ljus, Omgivning. Bokmärk permalänken.