Hormesis – what doesn’t kill you makes you stronger

Begreppet hormesis används för principen och processen att kroppen blir starkare som reaktion på att ha utsatts för ett stimuli som ger en kortvarig stress. Den bygger på att kroppen överkompenserar så att den efter en återhämtningstid hamnar i ett nytt tillstånd (homeostasis) där kroppen är mer resilient. Stressen skall vara såpass stark så att den ger en tillräcklig reaktion men inte så stark att den skadar kroppen långsiktigt eller är giftig [1].

Hormesis
Hormesis

Ordet hormesis är grekiskt och betyder snabb rörelse eller iver. Hormesis uppträder på många olika sätt i kroppen och tanken är att utnyttja det för att göra kroppen mer robust och få bättre hälsa. Några exempel där man tror att hormesis ligger bakom hälsovinster:

Stimuli/
stress
Reaktion i kroppenTypisk återhämtningstid
StyrketräningStarkare muskler,
bättre insulinkänslighet
3- 7 dagar
Kyla (t ex från att duscha kallt)Förbättrad psykisk styrka, mer brunt fett som kan ge bättre temperaturreglering och bättre immunförsvarosäkert men kanske 1-3 dagar
Värme (från t ex bastubad, träning)heat chock proteins som kan stabilisera proteiner, bättre immunförsvarosäkert, men kanske 1-3 dagar
Fasta (längre (3-7 dagar) fasta eller halvfasta)Bättre insulinkänslighet, nedbrytning av skräpprotein (autofagi)1- 5 veckor
Fytokemikalier
(ämnen för växters självförsvar, t ex i kurkumin i gurkmeja, sulforafan i broccoli, resveratrol i röda vindruvor och lingon)
stimulerar kroppen, potential att minska risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar
[2]
oklart, men kanske 1-5 dagar

Referenser:

  1. Mattson M.P., Calabrese E.J. (2010) Hormesis: What it is and Why it Matters. In: Mattson M., Calabrese E. (eds) Hormesis. Humana Press. Tillgänglig från: https://www.researchgate.net/profile/Stuart_Maudsley/publication/227193006_Dietary_Energy_Intake_Hormesis_and_Health/links/5889fcb9a6fdcc9a35c3bcc6/Dietary-Energy-Intake-Hormesis-and-Health.pdf#page=12
  2. Ceren Gezer (February 28th 2018). Stress Response of Dietary Phytochemicals in a Hormetic Manner for Health and Longevity, Gene Expression and Regulation in Mammalian Cells – Transcription Toward the Establishment of Novel Therapeutics, Fumiaki Uchiumi, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.71867. Tillgänglig från: https://www.intechopen.com/books/gene-expression-and-regulation-in-mammalian-cells-transcription-toward-the-establishment-of-novel-therapeutics/stress-response-of-dietary-phytochemicals-in-a-hormetic-manner-for-health-and-longevity
Det här inlägget postades i Omgivning. Bokmärk permalänken.